donderdag 24 september 2015

Papier scheppen

Vandaag zijn we in de klas aan de slag gegaan om zelf papier te maken. Na het snipperen van de oude kranten, begonnen we aan de volgde stap: het papier wassen in water.

Kneden, kneden en nog eens kneden. Het papier krijgt een grondig badje en zo wordt er een lekker papje gevormd. Dit noemen we de pulp.







Daarna was het tijd voor stap 2: het pulpje mixen! Alle kinderen mochten hun eigen pulp mixen. Maar we zagen al dadelijk een probleem. De grotere snippers kregen we moeilijk gemixt. Dus een tip voor de volgende keer: altijd de krant heel fijn snipperen.













Na het mixen, gingen we aan het echte werk beginnen, het "scheppen." Met een zeefje, een houten plankje en enkele handdoeken gingen de papierscheppers aan de slag. Het werd een heel geklieder. :-) De blaadjes papier kregen vorm maar we moesten goed oppassen dat de velletjes niet aan het zeefje bleven plakken bij het omdraaien.









De laatste stap was het laten drogen van de velletjes geschept papier. Wanneer ze droog zullen zijn weten we niet want we merkten toch wel dat we wat veel water gebruikt hadden.
De kinderen kwamen zelf met enkele tips over hoe we het een volgende keer beter kunnen doen.
* de kranten heel fijn snipperen.
* minder water gebruiken.
* misschien een beetje lijm toevoegen zodat alles beter aan elkaar blijft plakken.

Het was een leuke activiteit waaruit we allemaal veel geleerd hebben. Toppie gedaan jongens en meisjes!