maandag 5 oktober 2015

De zon, maan en de sterren

Naar aanleiding van de bloedmaan vorige week, wilden de kinderen graag wat meer weten over de zon, de maan en de sterren.
Deze namiddag hebben we dan op schoolbanktv naar enkele filmpjes gekeken die ons wat meer konden vertellen over de afwisseling van dag en nacht.
We hebben geleerd dat de zon een grote ster is en dat de aarde in 1 jaar rond de zon draait. Maar de aarde draait niet alleen rond de zon maar draait ook nog eens in 1 dag rond zijn eigen as. Hierdoor ontstaan dag en nacht. 
En dan heb je ook nog Janneke maan. Deze draait op zijn beurt nog eens rond de aarde en doet hier een hele maan(d) over. Pppf van al dat gedraai , worden we daar niet een beetje zat van? Nee hoor, hier voelen wij helemaal niets van.
Ook weten we nu dat de zon opkomt in het oosten, 's middags heel hoog in het zuiden staat en ondergaat in het westen. En 's nachts, schijnt de zon dan ook ,juf? Natuurlijk wel maar aan de andere kant van de aardbol. Bij ons is het nacht en zien we de zon niet, maar aan de andere kant van de aardbol schijnt hij want daar is het dag.

De kinderen hebben ook onderzocht hoe het dan komt dat er soms een maansverduistering en soms een zonsverduistering is.
Jullie horen het al, the kids hebben heel wat bijgeleerd over ons zonnestelsel!