woensdag 9 maart 2016

Vroeger en nu -rondes + hiep hiep hoera voor Amber!

Vandaag hebben we met Laura en Amber weer een duik genomen in de geschiedenis.
Zij hadden vorige week vroeger en nu-ronde gegooid met de dobbelsteen. Beide dames hebben ons wat bijgeleerd over hoe het er vroeger aan toe ging.
Laura had een passe-vite  meegebracht. Haar mama gebruikt dit soms nog in plaats van een mixer. Laura legde flink uit dat het een woordje is dat uit het Frans komt. Passer = doorgaan en vite = snel. De passe-vite wordt dus gebruikt om op een snelle manier groenten te mixen. Nu gebruiken de meeste mensen een mixer maar vroeger gebruikte iedereen dus een passe-vite. Om de beurt mocht iedereen eens draaien want Laura had ook voor gekookte aardappels en wortels gezorgd. Na enkele ogenblikken hadden we een heerlijke wortelpuree. En uiteraard hoort daar ook proeven bij. :-)
Uit deze verrassingsronde hebben we een aantal klasactiviteiten gehaald. Voor de paasvakantie gaan we met enkele passe-vites fruitjam maken. Ook gaan Kiyo en Elif onderzoeken of er nog woordjes zijn die uit het Frans komen en die wij ook gebruiken in onze taal.



















Amber vertelde ons wat meer over de geschiedenis van de koffie en van de verschillende koffie-apparaten. Ze had heel mooie prenten bij en vertelde alles heel goed. De kinderen verschoten wel toen ze te horen kregen dat koffie van een plant komt! Juf, hoe kan dat nu, koffie die groeit aan een plant??? Daarom hebben we op het smartbord naar een foto gekeken van een koffieplant en van een koffieplantage.
Daarna zijn we even naar de keuken gegaan om te kijken hoe een gewone koffiezet werkt. Per geluk was Fien net koffie aan het zetten dus konden de kinderen het hele proces volgen. Om de vergelijking te maken hebben we ook een koffie gezet met de Senseo.
Na de paasvakantie gaan we ook nog even enkele onderzoekjes rond koffie doen.
Een dikke proficiat aan beide dames die ons weer wat meer geleerd hebben over vroeger. Dikke pluim!



















Na de speeltijd was het feest! Ons Ambertje was jarig en werd maar liefst 9 jaar! Een dikke proficiat lieve meid. We hebben allemaal mogen genieten van een heerlijk stukje cake en van een lekker vruchtensapje.
Dank je wel voor de traktatie!